Remiantis naujausia Europos maisto saugos tarnybos (toliau – EFSA) ir Europos ligų centro ataskaita apie zoonozines ligas, galima teikti, kad per pastaruosius penkerius metus Europoje užregistruoti žmonių susirgimai kampilobakterijoze ir salmonelioze stabilizavosi, bet ULAC specialistai pabrėžia – šių ligų prevencija ir kontrolė, ypatingai šiltuoju metų laiku, išlieka itin svarbi.
Nuo 2005 m. kampilobakteriozė buvo labiausiai paplitusi virškinimo trakto liga Europos Sąjungos šalyse (toliau – ES), 2019 m. šia liga buvo užregistruota daugiau nei 220 000 žmonių susirgimų.
Salmoneliozė antra pagal dažnumą zoonozinė liga ES – užregistruota maždaug 88 000 žmonių susirgimų.
Daugiametė statistika rodo, kad ir Lietuvoje daugiausiai užregistruojama kampilobakteriozės ir salmoneliozės atvejų. 2019 m. buvo užregistruota 1225 kampilobakterioszės ir 749 salmoneliozės atvejai.
Dažniausiai šių užkrečiamųjų ligų priežastis – vištų kiaušiniai, vištiena ir jos produktai. Labiausiai imlūs šioms infekcijoms – vaikai iki trejų metų ir vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės bei imunosupresiją patiriantys asmenys. Daugiau informacijos apie per maistą plintančias infekcines ligas ir patarimus kaip saugiai tvarkyti maistą namuose rasite mūsų interneto svetainėje www.ulac.lt Pagrindines taisykles apie maisto saugumą rasite čia. Kaip teisingai plauti rankas, rasite čia. Informacija iš: Image: FreeDigitalPhotos.net
Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu.
ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos:
Laikytis švaros
Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto
Tinkamai laikyti maistą
Rinktis šviežią maistą
Informacija parengta remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro informacija.




