merck-gardasil-top-2025-03.gif

Norint apsisaugoti nuo pavojingų salmonelių bakterijų, būtina laikytis tinkamos rankų higienos ir ruošti maistą tinkamoje temperatūroje. Ši bakterija į maistą gali patekti ne tik per nepakankamai išvirtus ar iškeptus kiaušinius, paukštieną ar mėsą, bet ir per nešvarias rankas, virtuvės įrankius, indus ar aplinkos paviršius, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava.



Pagrindinės taisyklės, kaip apsisaugoti:

  • Švarūs, tinkamai prižiūrimi virtuvės paviršiai bei įrankiai – jau mažesnė rizika.
  • Virtuvėje kruopščiai plaukite rankas. Visada nusiplaukite jas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po kiaušinių tvarkymo ar žalios mėsos dorojimo.
  • Maistui vartokite šviežius kiaušinius.
  • Kiaušinius virkite bent 5 minutes, kad žūtų pavojingi mikroorganizmai.
  • Nenaudokite tų pačių įrankių (lentelių, peilių) šviežios mėsos ir daržovių pjaustymui.
  • Visada užtikrinkite, kad visi gyvūninės kilmės produktai būtų tinkamai termiškai apdoroti – vidinė temperatūra turi siekti ne mažiau nei 60 °C.
  • Venkite maisto su žaliais kiaušiniais arba dalinai termiškai apdorotų patiekalų – tai rizikingesni produktai, nes nepakankamas terminis apdorojimas nesunaikina galimų patogeninių bakterijų.
     

Pastebėję galimai nesaugų produktą – nedelsdami kreipkitės į prekybos vietą arba VMVT.

Norėdami sekti naujausias žinias apie nesaugų maistą, apsilankykite interaktyvioje VMVT švieslentėje, kurioje informacija pateikiama realiu laiku: https://vmvt.lrv.lt/.../maisto.../skubus-pranesimai-rasff/.

VMVT primena – visi, dirbantys su maistu, turi nuolat kontroliuoti produktų saugą ir rūpintis savikontrole. Į rinką gali patekti tik kokybiškas, saugus vartoti maistas.

Nepamirškite laikytis higienos ir atsakingai elgtis su maistu – tai padės išvengti galimų pavojų jūsų namų virtuvėse.
 

maketas 09 05.jpg

 

Informacija iš:


VMVT: sezoninė maisto produktų prekyba populiarėja, tačiau pažeidimai kartojasi

Image: Freepik.com

Padėk sau
Skaityti daugiau
masks
Genetikas: biologinis amžius – vienas svarbiausių ilgaamžiškumo rodiklių
masks
Vaistininkė: blusų užsikrėtimo šaltiniai nesusiję su nešvara
masks
Skaidulų nauda: kodėl jos tokios svarbios kasdien?