eurovaistine-top-202512.gif
blog image

Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Populiarių lieknėjimo knygų autorė Modesta Žukauskaitė tikina, kad maistas yra energijos šaltinis, kurį reikia rinktis atidžiai ir mokėti mėgautis kiekvienu suvalgomu kąsniu.

Savo knygoje „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ autorė, pasikonsultavusi su dietologe Laura Romeraite, maisto produktus suskirstė į tris zonas, kiekvienos jų spalva atskleidžia ir rekomenduojamą šių produktų vartojimo dažnumą:

Žalioji zona – šios zonos produktai yra sveikiausi ir suteikia sotumo jausmą. Ilgesnį laiko tarpą vartojant šios zonos produktus maistas gali tapti skanesnis – visa skonio sistema tarytum persitvarko ir pajautrėja.

Geltonoji zona – šiuos produktus valgyti reikėtų saikingai. Jei valgysite šį maistą dažnai svoris gali visiškai nustoti kritęs.

Raudonoji zona – ši zona dar kitaip vadinama „NE“, šios zonos produktai labai kaloringi, bet tuo pat metu ir labai greitai suvirškinami, todėl netrukus vėl pasijusite alkani. Šių produktų reikėtų kaip įmanoma vengti. Visgi nederėtų sau visko kategoriškai drausti, retkarčiais netgi rekomenduojama nukrypti nuo taisyklių ir paskanauti kažko uždrausto, jei labai norisi. Tačiau tokiu atveju jau kitą dieną reikėtų sugrįžti prie sveiko maisto.

Trijų produktų zonų mitybos lentelė

Daržovės (šviežios, šaldytos ir marinuotos)

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
AgurkaiKukurūzaiBulvių košė
Alyvuogės* Bulvių traškučiai
Avokadai* Keptos bulvytės
Baklažanai Riebluose keptos daržovės
Brokoliai  
Burokėliai  
Cukinijos  
Grybai  
Įvairios salotos  
Įvairūs kopūstai  
Moliūgai  
Morkos  
Pomidorai  
Paprikos  
Vegetariškos daržovių sriubos**  
Porai  
Pupelės, pupos  
Ridikėliai  
Salierai  
Šparagai  
Špinatai  
Virtos bulvės  
Žirneliai  

Vaisiai (šviežūs, šaldyti, konservuoti)

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
ArbūzaiBananaiSaldinti džiovinti vaisiai
AbrikosaiDžiovinti nesaldinti vaisiaiVisi konservuoti saldinti vaisiai
AnanasaiKonservuoti vaisiai savo sultyse 
Apelsinai  
Avietės  
Braškės  
Citrinos  
Gervuogės  
Greipfrutai ir didieji greipfrutai (pomelo)  
Kiviai  
Kriaušės  
Mandarinai  
Melionai  
Mangai  
Mėlynės  
Obuoliai  
Papajos  
Persikai  
Šaldytos uogos  
Slyvos  
Vynuogės  
Vyšnios ir kitos uogos  

Grūdų ir kruopų gaminiai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Avižų sėlenosBaltieji poliruoti ryžiaiSmulkintos kviečių sėlenos
GrikiaiPiene virtos sviestu gardintos košėsKviečiai
Kruopų košėKruopų dribsniaiKuskusas
Rudieji laukiniai, ilgagrūdžiai ryžiaiSausi pusryčiaiBandelės
Ryžių/grikių miltų makaronaiRyžių, grikių, avižų duoniukai ir trapučiaiKonditerijos gaminiai
Bemielė natūralaus raugo ruginė pilnagrūdė duonaJavainiai 
SėklosKviečių grūdai 
 Praturtinta šviesi duona ir batonas 

Mėsa ir jos gaminiai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Liesa jautiena, veršiena**Ėriena**Dešrainiai
Kumpis**Kiauliena**Įprasta šoninė
Triušiena**Kalakutiena be odelėsDešros, lašiniai
Viščiuko krūtinėlė be odelėsVištiena be odelėsMėsainiai
Žvėriena Mėsos gaminiai
Visos baltosios riebiosios žuvys Paštetai
  Pramoniniai subproduktai* (širdys, kepenys, plaučiai, inkstai, liežuviai, skrandžiai)
  Šaltiena

Pienas ir jo gaminiai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Jogurtas** (<3,5%)Fermentiniai sūriai (45%)Fermentiniai ir kiti sūriai (>45%)
Pasukos (<3,5%)Grietinė (15–20%)Grietinė (>25%)
Pienas ir kefyras (<2,5%)Jogurtai (3,5%)Grietinėlė
Rūgpienis (<3,5%)Neriebūs ledaiJogurtai (>3,5%)
Sūris**Pienas ir kefyras (3,5%)Riebūs ledai
Varškė** (<5%)Varškė (5–9%)Pienas ir kefyras (>3,5%)
Varškės sūriai (<13%)Liesi varškės sūreliaiVarškės sūreliai
Jogurtinė grietinė (10%)Tepūs lydyti sūreliai 

Gėrimai 

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Arbata****KavaAlkoholiniai gėrimai
Negazuotas vanduoKompotai****Energiniai gėrimai
 Mažai gazuotas vanduoGazuotas vanduo
 Nesaldintos sultysKava sugrietinėle ir cukrumi
 Natūralios sultysAlus, taurė vyno
  Gaivieji gėrimai
  Saldintos sultys

Įvairūs užkandžiai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Šviežios daržovės***BananaiBulvių traškučiai
Šviežūs vaisiai***Dauguma riešutų rūšių*Gruzdintos bulvytės
Varškė (1% ar liesa)Juodasis šokoladas (70 % kakavos)Įprasta duona
Jogurtai**Neriebūs kukurūzų spragėsiaiRazinos
 Neriebūs ledaiSaldinti džiovinti vaisiai
 Konservuoti vaisiai (savo sultyse ar vandenyje)Saldainiai
 Nesaldinti džiovinti vaisiaiSūrūs ir saldūs sausainiai
  Spurgos
  Šerbetas
  Bandelės

Riebalai ir aliejai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Alyvuogių aliejus*Dauguma riešutųAitrūs užpilai
Linų sėmenysKiti augaliniai aliejaiAtogrąžų augalų aliejus
Rapsų aliejus*Kukurūzų aliejusĮprasti salotų užpilai
 Saulėgrąžų aliejusĮprastas majonezas
 Sezamų sėklų aliejusĮprastas margarinas
 Žemės riešutų aliejusKiaulės taukai
 Lazdynų riešutų aliejus*Kokosų aliejus
 SviestasPalmių aliejus
  Visų rūšių žemės riešutų sviestas
  Pirktiniai salotų užpilai
  Tepūs riebalų mišiniai

Įvairūs pagardai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
ČesnakaiActasKečupas
SvogūnaiMažai sūdytas sojų padažasMajonezas
GarstyčiosPomidorų padažas be sintetinių priedų (žymimų E) 
KrienaiNamuose gamintas majonezas 
Pomidorų pastaPesto padažas 
Prieskoninės žolelės ir prieskoniai  

Kiti produktai

Žalioji zonaGeltonoji zonaRaudonoji zona
Kiaušinio baltymasKiaušiniaiCukrus
Visos neriebios naminės sriubos***Naminės uogienės****Dešrainių bandelės
 MedusŠokoladas*
  Mišrainės
  Pica
  Prancūziški rageliai
  Pusgaminiai
  Pyragai ir tortai
  Saldainiai
  Sausainiai
  Skrebučiai
  Spurgos
  Sušių ryžiai
  Tortilijos
  Vafliai

* Ribokite kiekį; ** liesas; *** tik žaliosios zonos; **** mažai saldinta

Remtasi knyga „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ (autorės: Modesta Žukauskaitė ir Anželika Liauškaitė), 2014 m. 




 

Informacija iš:

Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Image: FreeDigitalPhotos.net

Padėk sau
Skaityti daugiau
masks
Genetikas: biologinis amžius – vienas svarbiausių ilgaamžiškumo rodiklių
masks
Vaistininkė: blusų užsikrėtimo šaltiniai nesusiję su nešvara
masks
Skaidulų nauda: kodėl jos tokios svarbios kasdien?