eurovaistine-top-202512.gif

Pastaraisiais metais moliūgai populiarėja ne tik kaip šiurpnakčio dekoracija, bet ir maistingų patiekalų ingredientas. 

„Moliūgas yra kalio ir skaidulų šaltinis – dvi maistinės medžiagos, kurių dauguma suaugusiųjų negauna su maistu“, – sako dr. Joan Salge Blake, Bostono universiteto klinikinės mitybos profesorė.

Švieži moliūgai geriausi sezono metu, t. y. rudens ir žiemos mėnesiais. Jie tinka kepiniams, kokteiliams, padažams, košėms, sriuboms ir kt.

Tačiau pažiūrėkime, kaip gali padėti mūsų sveikatai. Specialistai sako ir tyrimai patvirtina galimą jų naudą: nuo imuninės sistemos palaikymo, gero virškinimo iki širdies ir kraujagyslių sveikatos.

 

1. Minkštimo skaidulos ir pektinas gali padėti virškinimui

Maistinės skaidulos daugiausia siejamos su teigiamu poveikiu virškinimo traktui ir vidurių užkietėjimo prevencija. Tačiau jos kur kas naudingesnės nei manoma: palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos, medžiagų apykaitos sveikatą ir skatina ilgaamžiškumą. Vis dėlto žmonės per mažai vartoja skaidulų, tai nuolat pabrėžia visuomenės sveikatos srities specialistai.

Vienoje stiklinėje (apie 240 ml) virto moliūgo minkštimo yra 2,7 g skaidulų ir gausu pektino (tirpiųjų skaidulų).

„Pektinas yra natūralus prebiotikas, kuris palaiko sveiką žarnyno mikroflorą“, – sako sertifikuota dietologė Jenna Volpe iš Teksaso valstijos. Ji priduria, kad dėl šios priežasties moliūgus paprastai gerai toleruoja turintys dirgliosios žarnos sindromą. Laboratorinių tyrimų duomenimis, pektino prebiotikai gali palaikyti žarnyno mikrobiomą, stimuliuoti gerųjų bakterijų augimą.

 

2. Kalis gali mažinti kraujospūdį

Bananai – ne vienintelis kalio šaltinis. Vienoje stiklinėje virto moliūgo yra 564 mg šio mikroelemento, kuris gali mažinti kraujospūdį, savo ruožtu, užkirsti kelią širdies ligomsirinsultui.

„Mityba, kurioje gausu kalio, mažina kraujospūdį sergantiems hipertenzija arba turintiems jos riziką, nes kalis skatina inkstus pašalinti perteklinį natrį“, – aiškina J. S. Blake.

Kalis yra būtina maistinė medžiaga, tačiau per didelis jo kiekis gali būti žalingas turintiems inkstų sutrikimų.

 

3. Beta karotenas virsta vitaminu A, kuris turi antioksidacinių savybių

Moliūgui ryškią oranžinę spalvą suteikia pigmentas beta karotenas, kurį žmogaus organizmas paverčia antioksidantų gausiu vitaminu A.

„Moliūgas yra natūralus stipraus antioksidanto beta karoteno šaltinis, padedantis palaikyti sveikas akis, odą ir imuninę sistemą“, – teigia dietologė J. Volpe.
Beta karoteno kiekis skiriasi pagal moliūgo rūšį. Kiti maisto produktai, kuriuose gausu beta karoteno, yra saldžiosios bulvės, morkos, oranžinės paprikos ir melionai.

Vitaminas A yra būtina maistinė medžiaga, dažniausiai siejama su regėjimu, imunitetu, dauginimusi ir augimu. Manoma, jog vitamino A arba beta karoteno gausi mityba gali mažinti kai kurių vėžio formų riziką. Bet tam patvirtinti dar reikia daugiau tyrimų.

 

4. Imunitetą stiprinančių vitaminų ir mineralų šaltinis

Imuninė sistema apsaugo organizmą nuo išorinių veiksnių, galinčių jam pakenkti. Akivaizdu, kad tai itin svarbu gripo sezono metu. Tam tikros maistinės medžiagos, kurių moliūgas turi nemažai, yra ypač naudingos imunitetui.

Vienoje stiklinėje virto moliūgo yra 11,5 mg vitamino C ir 1,4 mg geležies.

Žinoma, jog vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį. O ji palaiko imuninių ląstelių vystymąsi ir veiklą, kovoja su ligas sukeliančiais mikroorganizmais, taigi vartojant moliūgus galima prisidėti prie geresnės savijautos ir stipresnio imuniteto.

 

5. Beta karotenas gali mažinti uždegimą

Visi žino, jog uždegimas yra organizmo reakcija į pažeidimus ar kenksmingus veiksnius. Ūminis uždegimas paprastai trunka trumpai, pavyzdžiui, kai įsipjauname pirštą, praeina per kelias dienas. Tačiau lėtinis uždegimas, dažnai susijęs su stresu, yra daug rimtesnis ir jo nereikėtų ignoruoti.

Lėtinis uždegimas gali skatinti cukrinį diabetą, širdies, inkstų ligas, vėžį, autoimuninius sutrikimus. Mokslininkai nuolat tiria, kaip maistas gali paveikti uždegimus.

Žinoma, kad beta karotenas turi uždegimą slopinančių savybių. O jo gausu moliūguose, taigi ši daržovė gali turėti terapinės naudos gydant uždegimines ligas.

 

6. Gali mažinti širdies ligų riziką

Padidėjęs kraujospūdis, aukštas cholesterolis, diabetas ir nutukimas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau ją stipriai veikia ir gyvenimo būdas – rūkymas, alkoholio vartojimas, netinkama mityba ir fizinio aktyvumo stoka.

Įtraukus į mitybą turtingų skaidulomis, kaliu ir antioksidantais produktų, pavyzdžiui, moliūgų, galima palaikyti sveiką širdies veiklą.

Be kitų širdies ligų prevencijos priemonių, dažnai rekomenduojama mažiau suvartoti natrio. O būtent kalis svarbus reguliuojant natrio apykaitą. Todėl valgant kalio turtingus produktus, pavyzdžiui, moliūgus, galima palaikyti tinkamą natrio balansą organizme.
Maistinės skaidulos (žr. 1 punktą) siejamos su mažesne širdies ligų rizika ir geresniais cholesterolio rodikliais. O antioksidantai, kurių gausu moliūguose, apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, taip padėdami išvengti ligų.

 

7. Gali palaikyti akių ir odos sveikatą

Be jau minėto beta karoteno, moliūguose yra ir kitų karotinoidų, tarkim, liuteino ir zeaksantino.

„Karotinoidai liuteinas ir zeaksantinas mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką,“ – teigia dietologė J. Volpe. Jie taip pat gali mažinti kataraktos tikimybę.

Tiek vitaminai, tiek karotinoidai veikia kaip antioksidantai.

„Pažeistos ląstelės greičiau sensta, antioksidantai lėtina šį procesą, – aiškina J. Volpe. – Vitaminai C ir E gali lėtinti odos senėjimą“.

Taigi moliūgų sezonas prasidėjo. Paįvairinkime savo mitybą šia puikia spalvinga daržove. Paprastai kepami moliūgų pyragai, duona ir keksiukai, ruošiami troškiniai, sriubos, kariai, salotos, įvairūs kokteiliai, sultys, vertinamos sėklos. Kai kurie mėgsta ir žalius, tačiau specialistai sako, jog termiškai apdoroti yra saugesnis pasirinkimas virškinimo sistemai. O dabar telieka iš gausybės išsirinkti mėgstamą rūšį. Skanaus ir būkite sveiki!

Parengta pagal Lacey Muinos straipsnį iš everydayhealth.com

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos medicina 

Nuotrauka: www.freepik.com

Padėk sau
Skaityti daugiau
masks
Skaidulų nauda: kodėl jos tokios svarbios kasdien?
masks
Gydytojas V. Morozovas paaiškina, kodėl žlunga naujamečiai pažadai numesti svorio
masks
Maudynės žiemą – mados reikalas ar įrodymais grįsta sveikata?