Be raugintų kopūstų sudėtinga įsivaizduoti žiemos valgiaraštį. Apskritai tuomet mažiau norisi šviežių daržovių, o traukia prie marinuotų ir raugintų.
Taigi neleisime per žiemą papilnėti. Natūralu, kad organizmas saugo mus nuo šalčio ir užritina riebaliukų ant reikalingų, bet mums visai nepageidaujamų vietų. Rauginti kopūstai gali padėti sumažinti susikaupusių riebalų kiekį.
Kuo naudingi rauginti kopūstai?
Pirma, jie naudingesni už šviežius kopūstus. Esmė – pieno rūgšties bakterijos, kurios išsiskiria rūgimo metu. Būtent jos išsaugo visus šios daržovės mikroelementus, rašoma zdorovieinfo.ru.
Antra, valgomajame šaukšte raugintų kopūstų yra visos dienos vitamino K norma (jo reikia kraujui krešėti). Taip pat raugintuose kopūstuose gausu vitamino C ir B grupės vitaminų, ypač reikalingų nervų sistemai.
Kiek kopūstuose kalorijų?
100 g raugintų kopūstų salotų – tik 19 kcal, o vienoje porcijoje, pagardintoje augaliniu aliejumi, – 50 kcal. Tai „neigiamo kaloringumo“ produktas: raugintiems kopūstams virškinti organizmas sunaudoja daugiau energijos nei gauna.
Ar kopūstai tinka lieknėjimui?
Kopūstų dieta priskiriama monodietoms – vieno produkto dietoms. Dietologai jas vertina atsargiai, tikindami, kad numesti kilogramai vis tiek grįš. Be to, gali kilti problemų dėl sveikatos.
Pasak specialistų, laikantis raugintų kopūstų dietos, organizmui trūks maitinamųjų medžiagų, bet teigiama šios dietos pusė – žmogus pradės vartoti daugiau daržovių.
Taip pat dietologai sako, kad mažo kaloringumo raugintų kopūstų dieta sulėtins medžiagų apykaitos procesus, todėl organizmas mėgins kaupti kalorijas. Po dietos šis sulėtintas procesas išliks, organizmas nespės deginti kalorijų ir perteklius virs riebalais.
VERTA ĮSIDĖMĖTI. Jei norite veiksmingos dietos, reikėtų jos laikytis trumpai ir labai sekti, kiek valgote po dietos. Raugintų kopūstų dietos nepatariama laikytis žmonėms, sergantiems skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, cukriniu diabetu ir besiskundžiantiems inkstų veiklos sutrikimais.
Mažo kaloringumo raugintų kopūstų dieta efektyviausia, kai jos laikomasi 3–4 dienas. Jei ilgesnį laikotarpį, tuomet organizmas negauna būtinų medžiagų.
Pakartoti šią dietą galima po kelių mėnesių.
RAUGINTŲ KOPŪSTŲ DIETOS VARIANTAI
1 variantas – ekstremali dieta (10 dienų)
Pusryčiai: puodelis žaliosios arbatos ir riekelė rupios duonos.
Pietūs: 200 g raugintų kopūstų, obuolys ir stiklinė vandens.
Vakarienė: 100 g virtos neriebios žuvies, 100 g raugintų kopūstų ir stiklinė kefyro.
2 variantas – lengva dieta (4 dienos)
1 diena
Pusryčiai: 175 g liesos varškės su žalumynais, riekelė rupios duonos.
Pietūs: 200 g raugintų kopūstų, 100 g virtos mėsos ir kriaušė.
Vakarienė: salotos iš 150 g raugintų kopūstų, 0,5 baltojo ridiko, 4 raudonų ridikėlių ir 0,5 agurko. Galima pagardinti padažu – natūralus jogurtas su maltais riešutais.
2 diena
Pusryčiai: bananas ir liesas jogurtas su valgomuoju šaukštu avižinių dribsnių.
Pietūs: sriuba iš 100 ml sultinio, 50 ml obuolių sulčių, 200 g kopūstų ir 2 griežinėlių saldžiosios paprikos.
Vakarienė: 150 g ant garų paruoštos lašišos ir 200 g raugintų kopūstų.
3 diena
Pusryčiai: 150 g liesos varškės su žiupsneliu saulėgrąžų ir apelsinas.
Pietūs: 150 g virtos žuvies ir 150 g raugintų kopūstų.
Vakarienė: keli bulviniai blyneliai, 100 g raugintų kopūstų salotų ir kelios vynuogės.
4 diena
Pusryčiai: bandelė su sėlenomis, 30 g gaudos sūrio ir kelios obuolio skiltelės.
Pietūs: 200 g virtos mėsos, 150 g raugintų kopūstų ir keli ananaso griežinėliai.
Vakarienė: salotos iš 3 pomidorų ir 100 g raugintų kopūstų.
Po šių keturių dienų prie įprasto mitybos režimo reikėtų grįžti pamažu, o geriausia – pertvarkyti mitybą taip, kai nesikauptų riebalai. Nevartokite kalorijų daugiau nei sudeginate!
3 variantas – greita dieta (3 dienos)
Preliminarus valgiaraštis, galite rinktis iš siūlomų variantų.
Pusryčiai:
* Avižinė košė, 250 g vaisių ir stiklinė natūralaus jogurto.
* Riekelė rupios duonos, gabalėlis virtos mėsos ir raugintų kopūstų marinate (skysčiai).
Pietūs:
* Raugintų kopūstų blyneliai iš tarkuotos bulvės, 2 valg. š. raugintų kopūstų ir kiaušinio.
Vakarienė:
* Rauginti kopūstai, troškinti su žuvimi ir burokėliais.
* Raugintų kopūstų sriuba su 2 bulvėmis ir žalumynais.
Image: FreeDigitalPhotos.net