Ruduo – tai tas metas, kuomet daugelio namuose gausu įvairiausių sodo ir daržo gėrybių. Tad džiovyklė, gali padėti pasiruošti pačių įvairiausių prieskonių sriuboms, troškiniams ir kepiniams. Taip pat galite pasiruošti arbatų mišinių, kurios tikrai pravers šaltais žiemos vakarais. Pavyzdžiui, galite džiovinti mėtas, melisas, šalaviją, raudonėlį, čiobrelius, liepžiedžius ir kitus vaistingus augalus. Svarbiausia, džiovinant rinktis tinkamą temperatūrą ir nelaikyti džioivyklės ant saulės- taip neprarasite vertingų savybių.
Ypač patogu vaisių džiovykle džiovinti miško gėrybes: įvairius grybus ar uogas. Jie ne tik išlaiko visus vertingus vitaminus ir mikroelementus, bet nepraranda savo skonio bei nuostabaus kvapo. Išdžiovintas gėrybes, rekomenduotina laikyti sausai, hermetiškuose stikliniuose užsukamuose indeliuose.
Pradedant patį džiovinimo procesą, reiktų tinkamai pasiruošti. Visų pirma atsirinkti tinkamas džiovinimui gėrybes- jos turi būti švariai nuplautos, nesugedusios, be jokio puvinio. Tuomet viską reiktų supjaustyti vienodo storio gabaliukais ar skiltelėmis ir tolygiai išdėstyti ant džiovinimui skirtų padėklų. Svarbiausia, kad džiovinimui paruoštų gėrybių sluoksnis nebūtų storas, nes kitaip džiovinimo procesas truks labai ilgai ir nepavyks kokybiškai išdžiovinti. Tuomet vaisiai ar daržovės, gali pradėti gesti ir rūgti, prasidės puvimo procesas ir įsiveis nepageidaujami mikroorganizmai, pelėsis.
Daugelis džiovyklių gamintojų, rekomenduoja kokioje temperatūroje džiovinti vienos ar kitos rūšies gėrybes. Tad reiktų vadovautis nurodytomis instrukcijomis ir pasirinkti tinkamą temperatūrą, nes per aukšta – jas gali tiesiog iškepti, o ne išdžiovinti.
Pradėjus džiovinimo procesą, svarbu nuolat stebėti, kaip jis vyksta. Nes kartais pakanka trumpesnio laiko, nei buvo nustatyta. Be to reiktų turėti omenyje, kad kuo drėgnesni vaisiai ar daržovės, tuo jie ilgiau džiūsta, o įvairios žolelės ar prieskoniniai augalai, greitai išgarina drėgmę ir juos galima greitai sudžiovinti.
Pabaigus džiovinimą, neskubėkite gėrybių fasuoti į maišelius. Svarbiausia joms leisti atvėsti ir duoti „pakvėpuoti“ nes tuomet nesikaups nepageidaujama drėgmė, kuri vėliau gali virsti pelėsiu ir sugadinti jūsų produktus.
Džiovinti vaisiai ir daržovės, gali būti ne tik puikus jūsų patiekalų pagardas, bet ir sveiki užkandžiai, kuriuos galite įsidėti į rankinę ir praalkus paskanauti. Tai papildys jūsų organizmą, naudingomis skaidulomis, vertingais vitaminais, mineralais ir mikroelementais. Tad drąsiai galima kramsnoti džiovintus obuolius, moliūgus, burokėlius, ropes, saldžiąsias bulves, nesibaiminant priaugti nepageidaujamų papildomų kilogramų. O įvairios džiovintos uogos ar vaisiai, gali puikiai atstoti įmantriausią desertą. Taip pat juos galite panaudoti ir pagardinant įvairias košes, verdamas pusryčiams. Džiovintos uogos ir vaisiai puikiai dera su varške ar natūraliu jogurtu. Toks maistas yra ne tik sveikas ir vertingas, bet ir suteikiantis energijos visai darbo dienai, puikiai tiks ir sportuojantiems ar norintiems sulieknėti.
Džiovinti vaisiai ir daržovės puikiai tinka ne tik sveikos mitybos šalininkams, bet ir žaliavalgiams, vegetarams ar veganams. Tokie maisto produktai, ne tik puikiai papildo mitybos racioną, bet ir garantuoja, jog gausite visą reikalingų vitaminų kompleksą.
Sezono metu, galima džiovinti daržo ir sodo gėrybes, o jas sudžiovinus, mėgautis visus metus. Taip pat galima susidžiovinti ir egzotinius vaisius: ananasus, papajas, mango, bananus, kurie papuoš jūsų konditerinius gaminius ir taip suteiks jiems išskirtinį pikantišką skonį.
Taip pat galima pakeisti ir žalingus mitybos įpročius ir sveikiau maitintis, pavyzdžiui bulvių traškučius iš parduotuvės į sveikesnius – džiovintų daržovių gabaliukus. Tai labai patiks ir jūsų vakarėlių svečiams, nes puikiai derės, prie įvairių sūrių ar gėrimų.
Straipsnį parengė Šeforeceptai.lt




