merck-gardasil-top-2025.gif
blog image

Žuvies gidas šventėms: kaip išsirinkti ir paruošti?

Artėjant šventėms, daugelis žmonių susiduria su iššūkiu planuoti vaišes taip, kad maisto nepritrūktų, tačiau tuo pačiu nebūtų iššvaistoma. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria – iš anksto planuoti pirkinius, sudaryti meniu ir tinkamai tvarkyti maisto atsargas. Planuojant pirkinius, svarbu atsižvelgti į maisto produktų ženklinimo etiketėje ar pakuotėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą, žinoti terminų skirtumus „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ bei naudoti šaldymo metodą, kad maistas išliktų saugus ir kokybiškas vartoti.

 

„Geriausias iki...“ – ką tai reiškia?

Žymėjimas „Geriausias iki...“ nurodo datą, iki kurios produktas išlaiko geriausias savybes, tokias kaip skonis, kvapas, išvaizda ir maistinė vertė, jei jis laikomas tinkamomis sąlygomis. Pasibaigus šiai datai, produktas gali būti saugus vartoti, tačiau būtina įvertinti jo išvaizdą, kvapą ir skonį. Tokie produktai, kaip pvz., padažai, konservai (žuvis, mėsa, daržovės), riešutai, actas, aliejus, kava, medus ir prieskoniai, yra ilgiau tinkami vartoti, jei jų pakuotė nepažeista. Atidarius konservų dėžutę, produkto galiojimo laikas sutrumpėja, tad prieš vartojant reikėtų įsivertinti.

 

„Tinka vartoti iki...“ – į ką atkreipti dėmesį?

Produktai, po nurodytos „Tinka vartoti iki...“  datos tampa nesaugūs vartoti, net jei jų išvaizda nepakitusi. Tokių produktų vartojimas po nurodyto termino  gali kelti pavojų sveikatai. Šiai kategorijai priskiriami greitai gendantys produktai, tokie kaip mėsa, žuvis ir pieno produktai.

 

Šaldymas – veiksminga priemonė taupyti ir prailginti tinkamumo vartoti terminą

Šaldymas yra viena efektyviausių priemonių sumažinti maisto švaistymą. Dar nepasibaigus  tinkamumo vartoti terminui produktai, tokie kaip šviežia mėsa ar žuvis, gali būti užšaldomi, prailginant jų tinkamumo laiką.Prieš užšaldant maisto produktus, jie turi būti sudedami į tam skirtus maišelius, dėžutes ar vakumuojami. Rekomenduojama sušaldyti kuo mažesniais kiekiais, kad sušaldomas maisto produktas, kuo greičiau pasiektų -180C temperatūrą.

VMVT specialistai primena, kad užšaldytus produktus galima atšildyti tik vieną kartą. Be to, ilgai laikomi šaldiklyje produktai tampa sausesni, todėl rekomenduojama juos suvartoti kuo galima greičiau.

Kūčios ir Kalėdos – jau visai šalia, o kartu su jomis artėja mieliausias metų laikas, kai prie bendro stalo renkasi šeima ir artimiausi draugai. Vienas iš pagrindinių šventinio stalo akcentų – gardi ir kokybiška žuvis. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dalijasi naudingais patarimais, kaip pasirinkti ir paruošti žuvį, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir saugi.

Šiuo metu prekybos vietose galima rasti gausybę skirtingų žuvų rūšių ir produktų, tačiau platus pasirinkimas gali apsunkinti apsisprendimą. Ką reikia žinoti norint išsirinkti kokybišką žuvį?

  • Šviežios žuvies ženklinimas: Ieškokite žuvies su užrašu „atšaldyta“. Šis ženklinimas rodo, kad produktas yra šviežias ir nebuvo užšaldytas. Tuo tarpu užrašai „atitirpinta“ arba „atšildyta“ įspėja, kad žuvis jau buvo sušaldyta ir vėl atšildyta.
  • Laikymas: Žuvis turi būti laikoma ant ledo vienu sluoksniu, o ledas turėtų būti švarus, be ištirpusio vandens po juo.
  • Šaldyti produktai: Perkant šaldytą žuvį, svarbu įvertinti pakuotės būklę. Ji turi būti tvarkinga, nepažeista, be perteklinio šerkšno. Jei pakuotė apledijusi, tai gali reikšti, kad produktas buvo laikomas netinkamai arba keletą kartų atšildytas ir vėl užšaldytas.

Be tinkamo ženklinimo ir laikymo, svarbu žinoti, kaip turi atrodyti kokybiška žuvis.

  • Šviežios žuvies požymiai:
    • Oda blizgi, stangri;
    • Akys skaidrios ir šiek tiek išsipūtusios;
    • Žiaunos ryškiai raudonos;
    • Pelekai neišsausėję.

Šaldyta žuvis: Turi būti natūralios spalvos ir kietos konsistencijos. Jei pastebite pageltusius kraštus ar išblukusią spalvą, geriau tokios žuvies atsisakyti.

Rūkyta žuvis: Turi būti aukso spalvos, sausa ir malonaus kvapo. Pradedančios gesti rūkytos žuvys tampa lipnios, drėgnos ir ima skleisti nemalonų kvapą.

Sūdyta žuvis: Šios žuvies konsistencija turi būti nesuglebusi, standi, nepatamsėjusi. Sūdyta žuvis netinkama maistui tuo atveju, kai ryškiai jaučiamas riebalų oksidavimosi kvapas ir skonis.

Nusipirkus rekomenduojama kuo skubiau parsivežti žuvį namo, kad ji išliktų šviežesnė. Jei yra tokia galimybė, geriau žuvį pirkti vėliausiai – taip ji išliks geriausios kokybės.

VMVT specialistai primena, kad svarbu laikytis švaros ir higienos, kai ruošiate žuvį – dažnai plaukite rankas, naudokite švarius įrankius ir valykite paviršius. Jei liks žuvies patiekalų likučių, juos laikykite šaldytuve, kur temperatūra turėtų būti nuo 0°C iki 6°C. Likusį maistą rekomenduojama suvartoti per 24 valandas.

Prieš šventes iš anksto suplanuokite, kokius patiekalus ruošite, kad žuvies ar kitų patiekalų būtų tiek, kiek reikia, ir kad nieko netektų išmesti. Tinkamai paruošta žuvis ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir suteiks vertingų maistinių medžiagų.

Informacija iš:


VMVT: sezoninė maisto produktų prekyba populiarėja, tačiau pažeidimai kartojasi

Image: Freepik.com

Padėk sau
Skaityti daugiau
masks
Vaikai rinksis visavertį maistą, kai sveika mityba taps visos šeimos ritualu
masks
Medicinos psichologė: kai neigiamos emocijos virsta fiziniais simptomais
masks
70 valandų per savaitę – asmeniniam gyvenimui. Ar tikrai?