Žemėje yra daugiau kaip 25000 rūšių dumblių, kurie skiriasi dydžiu ir maitinimosi būdais. Seniausi yra melsvadumbliai, atsiradę maždaug prieš 3,5mrld. metų. Dėl vykdomos fotosintezės ir sugebėjimo įsisavinti ore esantį azotą, jie apsirūpina visais gyvybinei veiklai reikalingais komponentais: baltymais, riebalais, angliavandeniais, vitaminais ir išlieka žemėje daugelį milijonų metų. Plokščioji vingrūnė (Spirulina platensis) – gėlavandenis mikroskopinis dumblis, vertinamas dėl baltymų, aminorūgščių, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų gausos. Spirulina platensis natūraliai randama Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos gėluose vandens telkiniuose. Saulėje išdžiovintą Spirulina platensis biomasę nuo senų laikų maistui vartojo Meksikos ir kai kurių Afrikos šalių gyventojai. Pirmą kartą Europoje ji buvo paminėta 1521 metais, kai gamtininkai, lydintys pirmuosius konkistadorus, aprašė dumblį, kurį vietiniai gyventojai gaudavo iš ežerų, džiovindavo, ruošdavo iš jo mėlynai žalios spalvos galetas ir pardavinėdavo jas Meksikos turguose. Dar kartą Spirulina buvo atrasta praėjusio šimtmečio antrojoje pusėje belgų ir prancūzų mokslininkams pranešus apie Afrikos gyventojų maistui vartojamus žaliai melsvos spalvos kepinius iš Spirulina platensis. Šiuo metu Spiruliną augina ir vartoja daugiau kaip 60 pasaulio šalių (JAV, Didžioji Britanija, Izraelis, Japonija, Brazilija, Indija ir kt.) Pasinaudojus kaimyninių šalių ilgamete Spirulinos auginimo patirtimi specialiai šiauriniams regionams išvesta Spirulinos veislė. Gyvi melsvadumbliai sumaišomi su fruktoze, taip sustabdomas tolimesnis jų dauginimasis ir, kitaip nei džiovintuose Spirulinos produktuose, išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės.
Spirulinoje ypač gausu: pigmentų (fikocianino, stabdančio navikinių ląstelių augimą, stimuliuojančio imunitetą, chrolofilo, organizme lengvai pakeičiamo hemoglobinu bei pasižyminčio detoksinėmis savybėmis, beta karotino, svarbaus geram regėjimui palaikyti); amino rūgščių, kurios yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga; geležies, kuri ypač svarbi kraujo gamyboje; fosforo, kalio, magnio, cinko, natrio, kurių tinkamas santykis teigiamai veikia organizmą; B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemos stabilumui ir sveikai nagų bei plaukų struktūrai palaikyti.
Spirulinoje platensis yra daug daugiau baltymų nei kiaušinio baltyme, sūryje, piene, mėsoje, kukurūzuose, ryžiuose bei sojose. Be to jie geriau virškinami bei įsisavinami organizmo. Spirulinoje esantis baltymas turi gerai suderintą amino rūgščių sudėtį, lemiančią jos gydomąsias savybes. Izoleucitinas saugo raumenų baltymus nuo suirimo, dalyvauja hemoglobino sitezės procese, veikia kraujo krešėjimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Leucitinas skatina augimo hormono sintezę, azoto apykaitą organizme, mažina kraujospūdį, skatina kaulų, raumenų, odos vystymąsi, yra reikalingas hemoglobino gamybai. Metioninas skatina organizmo augimą bei vystymąsi, palaiko subalansuotą organizmo svorį, veikia detoksikuojamai, saugo nuo radiacijos poveikio. Fenilalaninas skatina energijos gamybą, bei hormonocholecistokinino, slopinančio apetitą, išsiskyrimą, mažina skausmą. Treoninas palaiko jungiamųjų audinių elastingumą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja sintetinant neuromediatorius smegenyse, stimuliuoja imuninės sistemos veiklą, padeda organizmui kvoti su virusinėmis infekcijomis. Triftofanas dalyvauja sintetinant seratoniną, kuris mažina depresijos simptomus, palengvina PMS ir menopauzės nuotaikų svyravimus, mažina dirglumą, užtikrina gilų miegą, sumažina „dirglių“ kojų sindromą. Valinas skatina hemoglobino regeneraciją, teigiamai veikia nervų sistemą.
Spirulina platensis vartojama kaip maisto produktas ir kaip vaistas nuo daugelio ligų. Remiantis medicininės literatūros duomenimis, galima teigti, kad vartojant Spirulina platensis sumažėja rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat ateroskleroze, sumažėja degeneratyvių centrinės ir periferinės nervų sistemos pokyčių bei piktybinių darinių rizika. JAV mokslininkai pasiūlė žmonių savisaugos nuo piktybinių navikų strategiją, kurioje numatyta, jog privaloma vartoti produktus, turinčius daug beta karotino. Nustatyta, kas Spirulina platensis turi dešimt kartų daugiau beta karotino nei beta karotino turinčios daržovės ar vaisiai. TV beta karotino (10g.) turi: morkos – 7250, špinatai 6000, riešutų branduoliai – 1333, persikai – 1042, abrikosai – 892, o Spirulina platensis – 23000. Spirulinos sudėtyje esantis mėlynasis pigmentas fikocianinas – vienintelė pasaulyje žinoma medžiaga, galinti stabdyti vėžinių ląstelių dauginimąsi.
Spirulina laiku sureguliuoja organizmo biocheminių reakcijų kryptį iš rūgštinės grąžindama vėl į šarminę, neleisdama vystytis acitozei – organizmo „parūkštinimui“ dėl hipoksijos, medžiagų apykaitos sulėtėjimo, vitaminų, kalio, magnio, natrio trūkumo. Išnyksta acitozės požymiai: fizinis bei psichinis nuovargis, galvos skausmas, raumenų skausmai. Spirulina platensis plačiai vartojama gastroendterologijoje lėtiniams hepatitams, kepenų cirozei, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, žarnyno ligoms gydyti. Spirulina platensis laikoma metaboliniu aktyvatoriumi, kuris tiesiogiai veikia organizmo audinius ląstelių lygmeniu. Ji padeda susidaryti bei patekti į žarnyną laktobakterijoms, pagreitina jų įsisavinimą. Laktobakterijos pagerina virškinimą ir absorbavimą, neleidžia vystytis infekcijai, stimuliuoja imuninę sistemą.
Spirulina platensis aptiktas didelis kiekis esencinių riebalų rūgščių, pvz.: gama linolo rūgšties, kuri reguliuoja daugelį organizmo funkcijų: arterinį spaudimą, cholesterino sintezę, ląstelių bei centrinės nervų sistemos funkcijos atstatymą. Spirulina platensis gali būti vartojama gydant maniakinį depresinį sindromą, šizofreniją, alkohoizmą.
Gerų rezultatų pasiekta vartojant Spiruliną hematologijoje gydant nėščiųjų anemiją bei hipochrominę anemiją. Tai nulemia didelis vitamino B12, geležies, vario, kobalto, mangano kiekis. Taip pat besilaukiančios kūdikio moterys išvengtų osteroporozės rizikos, jei vartotų Spiruliną, kurioje gausu kalcio.
Spirulina platensis rekomenduojami dietologų esant nepakankamai ir nereguliariai mitybai, nes pagerina maisto sudėtį, normalizuoja medžiagų apykaitos procesus, stabilizuoja kūno masę. Sportininkai vartoja Spiruliną norėdami išsaugoti fizinę formą bei pagerinti sportinius rezultatus. Intensyviai treniruojantis Spirulina atstato audinių ląsteles, užtikrina įvairiapusį raumenų darbą, reikiamą hemoglobino lygį kraujyje, mažina fizinį nuovargį bei raumenų skausmą.
Unikali Spirulina platensis cheminė sudėtis, jos komponentų biologinis aktyvumas lemia didelę mikrodumblio, kaip maisto produktų ir vaistinės žaliavos šaltinio, vertę.