cscpharma-tantumverde-202311.jpg
merck-gardasil-top-202407.gif
blog image

Putojantys gėrimai didina riziką sirgti agresyviomis prostatos vėžio formomis

Vyrams, per dieną išgeriantiems 330 ml putojančių gėrimų, tikimybė susirgti sunkiomis vėžio formomis padidėja iki 40 proc. Tikimybę sirgti lengvesnėmis ligos formoms turi vyrai, kurių dienos racione daugiau makaronų, ryžių ir saldžių dribsnių.

Nustatė akivaizdų ryšį
Solidus Amerikos žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbė studijos rezultatus apie tai, kad milijonus vyrų džiuginantys putojantys nealkoholiniai gėrimai yra susiję su blogėjančia jų sveikata. 15 metų trukmės studijos metu buvo nustatyta, kad vyrams, kurie per dieną išgeria 300 ml šių gėrimų, galimybė susirgti prostatos vėžiu padidėja 40 proc. lyginant su tais, kurie gėrimo nevartoja. Nerimą kelia tai, jog kalbama apie greitai progresuojančias prostatos vėžio formas, kurios dažniausiai yra letalinės.

Penkiolikos metų trukmės tyrimo metu buvo sekama 45-73 metų amžiaus daugiau nei 8000 vyrų sveikata. Startuojant tyrimui vyrai, kurie pasižymėjo gera sveikata, buvo apklausiami apie mitybos įgūdžius. Pasibaigus studijai, buvo lyginama mityba tų, kuriems buvo diagnozuotas prostatos vėžys, su sveikųjų.

Buvo nustatytas akivaizdus ryšis tarp gaiviųjų putojančių gėrimų ir prostatos vėžio. Taip pat ryšys tarp tam tikrų maisto produktų: makaronų, pyragų, biskvitų, saldžių pusryčių dribsnių ir lengvesnių ligos formų.

Ankstesnėse studijose jau buvo pažymėta potenciali rizika susirgti diabetu, nutukimu, osteoporoze, kasos vėžiu putojančių gėrimų mėgėjams. Mokslininkai pasisako, kad kol bus patvirtintas prostatos vėžio ryšys su šio tipo gėrimais, jau dabar yra pakankamai daug prielaidų sumažinti jų gamybą.

Tyrimo rezultatai dar kartą patvirtino, kad nors genetiniai faktoriai vaidina didelį vaidmenį prostatos, kaip ir kitų tumorų, etiologijoje, ne mažiau svarbūs yra mitybos įpročiai bei didėjantis putojančių gėrimų vartojimas.

„Kaip putojantys gėrimai daro įtaką prostatos vėžio atsiradimui, tikslaus mechanizmo nėra žinoma – dar reikalinga atlikti daugiau tyrimų“, – teigė gydytoja dietologė Žana Antonova. Jos manymu, viena iš priežasčių gali būti gėrimuose esantis didelis cukraus kiekis.

Gydytojo urologo Mariaus Jasėno manymu, priežastis galėtų būti padidintas angliavandenių kiekis, tačiau ne visi produktai, turintys padidintą angliavandenių kiekį, gali turėti įtakos vėžio išsivystymui.

Prostatos vėžio rizikos veiksniai
Urologo M. Jasėno „Vakarų Lietuvos medicinai“ pateiktais duomenimis,  stipriausias žinomas prostatos vėžio rizikos veiksnys yra amžius – vyrui nuo 50 metų  rizika su amžiumi didėja susirgti prostatos vėžiu. Maždaug 80 proc. 90 metų amžiaus vytų  turi prostatos vėžio ląstelių.

Jei kas nors iš šeimos narių sirgo prostatos vėžiu (ypač pirmos eilės giminaičiai) – rizika susirgti padidėja iki 3 kartų.

Juodaodžiai prostatos vėžiu serga keletą kartų dažniau nei baltaodžiai, bet Azijos šalių gyventojai atvirkščiai – serga rečiau.

Manoma, kad gausus riebaus gyvulinės kilmės maisto bei nepakankamas šviežių daržovių, vaisių, vitamino E, žaliosios arbatos ir sojos vartojimas didina prostatos vėžio riziką, tačiau dar trūksta studijų šiems faktams patvirtinti.

Prostatos vėžio riziką didina ir rūkymas bei nutukimas.

Persirgtos ligos, kaip lėtinis prostatitas, sąlygotas lytiškai plintančių ligų kaip gonorėja, žmogaus papilomos virusas, didina riziką iki 40 procentų.

Kas saugo nuo prostatos vėžio
Urologo M. Jasėno pateiktais duomenimis, nuo prostatos vėžio saugo pomidorai bei iš jų pagaminti produktai, tiksliau – juose esantis likopenas. Virti ir perdirbti pomidorų produktai, pavyzdžiui, pomidorų padažas, turi daugiau likopeno nei švieži pomidorai. 21 tyrimų, paskelbtų 1966-2003 m.,  metaanalizė parodė, kad vyrai, kurie su maistu suvartodavo daugiausiai virtų pomidorų, turėjo 20 proc. mažesnį pavojų susirgti prostatos vėžiu.

Įrodyta, kad maisto papildai, turintys mikroelemento seleno, gali mažinti  prostatos vėžio riziką, tačiau yra keletas studijų, kurios to nepatvirtino.

Šaltinis
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2239110/Just-soft-drink-day-raises-mens-risk-aggressive-prostate-cancer-40-cent.html, published 27 November 2012

Informacija iš:

Putojantys gėrimai didina riziką sirgti agresyviomis prostatos vėžio formomis

Image: FreeDigitalPhotos.net

camelia_brontex_202411.jpg
Sveikata
Skaityti daugiau
masks
Pagrindinės priežastys, kodėl poros susiduria su nevaisingumu: dažniausios medicininės ir gyvenimo būdo problemos. Aptaria gydytoja
masks
Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto diena
masks
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam