vaistai.lt

Nėštumo metu vartojamas paracetamolis gali atsiliepti kūdikiams (29002/1) 

Nėštumo metu vartojamas paracetamolis gali atsiliepti kūdikiamsParacetamolis (acetaminofenas) yra vienas iš nedaugelio nuskausminamųjų, kuriuos saugu vartoti nėštumo metu. Tačiau naujas tyrimas, publikuotas „The International Journal of Epidemiology“, parodė, kad gali būti, jog jis nėra toks saugus, kaip manyta: atrastas ryšys tarp vaisto vartojimo ir autizmo simptomų bei hiperaktyvumo atsiradimo, – rašo medicalnewstoday.com.

Paracetamolis yra vienas plačiausiai nėštumo metu vartojamų nereceptinių preparatų, pavyzdžiui, JAV jį vartoja 65 proc. būsimų motinų. Nors besilaukiančios moterys pirmiausia visada turėtų klausti gydytojo patarimo, tačiau manoma, kad paracetamolis gali būti saugiai vartojamas ir be papildomų konsultacijų. 2010 metais ligų kontrolės ir prevencijos centro (the Centers for Disease Control and Prevention) atliktas tyrimas patvirtino, kad paracetamolio vartojimas (netgi pirmą nėštumo trimestrą) neturi įtakos apsigimimams, o kai kurios studijos skelbė, kad šis vaistas apsigimimų riziką galėtų ir sumažinti.

Vis dėlto keliuose tyrimuose keltos hipotezės, kad paracetamolis gali turėti įtakos vaisiaus smegenų vystymuisi. 2014 metais studija, publikuota JAMA Pediatrics, skelbė, kad motinų, kurios nėštumo metu vartojo paracetamolį, vaikai turi didesnę riziką elgesio sutrikimams, susijusiems su dėmesio koncentracijos stoka ir hiperaktyvumu, atsirasti.

Naujausioje studijoje, vykdytoje The Center for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), nuspręsta toliau tyrinėti paskutinius duomenis ir išsiaiškinti, ar paracetamolio vartojimas nėštumo metu gali turėti kokią nors įtaką vaisiui.

Tyrime dalyvavo 2 644 besilaukiančiųjų. 12 ir 32 nėštumo savaitę moterys turėjo užpildyti klausimyną apie tai, ar vartojo paracetamolį mėnesį prieš pastodamos arba nėštumo metu. Taip pat prašyta atsakyti, kaip dažnai jos vartojo šį vaistą.

88 proc. šių moterų vaikų, kai šie sulaukė vienerių metų, ir 79,9 proc. vaikų, jiems sulaukus penkerių metų, atlikta neuropsichologinio išsivystymo analizė, pasitelkiant keletą skirtingų vertinimo skalių.

Tyrėjai pastebėjo, kad moterų, kurios pirmas 32 nėštumo savaites vartojo paracetamolį, 5-erių metų vaikai turėjo 30 proc. didesnę riziką išsivystyti dėmesio koncentracijos sutrikimams, taip pat pasireikšti hiperaktyvumui nei moterų, tuo laikotarpiu nevartojusių paracetamolio, vaikai. Taip pat pastebėta, kad berniukai, kurie prenataliniu laikotarpiu „gavo“ paracetamolio, buvo labiau linkę patirti autizmo simptomus, ypač jei būsimoji motina šį vaistą vartojo gana dažnai. Šie rezultatai taip pat galėtų paaiškinti, kodėl berniukai labiau linkę sirgti autizmu nei mergaitės.

„Taigi galime sakyti, kad vyrų smegenys prenataliniu laikotarpiu yra lengviau pažeidžiamos žalingų veiksnių. Svarbu tai, kad šioje studijoje mes analizavome ir lyginome vaikams pasireiškiančius simptomus, o ne nustatytas diagnozes. Tačiau atsirandantys simptomai, nors ir nėra tokie stiprūs, kad būtų diagnozuotas sutrikimas, įrodo, kad vaistas gali turėti įtakos vaiko sveikatai“, – reziumavo tyrėjai.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 1)

Ne nu graziausiai
Parašė Svečias 2020-06-26 00:53:25
Dar kokiu paveluotu naujienu turit?


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos