Kauno apskrityje – trichineliozės protrūkis
Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad Kauno apskrityje šiais metais registruojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis – balandžio 10-16 d. šia kirmėlių sukelta liga susirgo 10 Kauno rajono gyventojų, o balandžio 21 dieną trichineliozė diagnozuota dar 2 rajono gyventojams ir 2 kauniečiams. Abiejų protrūkių infekcijos šaltinis – savo ūkyje išaugintos kiaulės mėsa ir jos gaminiai. Paskerdus kiaulę, skerdiena nebuvo tirta dėl trichineliozės.
Trichinelėmis užkrėsta skerdiena ir mėsos gaminiai sudeginami, o žmonėms, valgiusiems užkrėstą mėsą, teks profilaktiškai vartoti vaistus nuo trichineliozės.
Ligos sukėlėjai – apvalios kirmėlės trichinelės, kurių dydis 1-4 mm, o užsikrėtimo šaltinis – įvairių gyvūnų mėsa. Gamtoje gyvūnai užsikrečia, suėsdami kitus gyvūnus bei jų lavonus, kurių raumenyse yra inkapsuliuotų trichinelių lervų. Žmogus užsikrečia, suvalgęs virtos, keptos, sūdytos ar rūkytos trichinelėmis užkrėstos mėsos. Kad užsikrėsti, pakanka suvalgyti 10 – 15 g užkrėstos mėsos.
Ligos požymiai dažniausiai išryškėja, praėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo, t.y. nuo trichinelėmis užkrėstos mėsos valgymo. Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga.
Charakteringas trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti ranką ar koją, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki 39-40ºC, ir karščiavimas gali tęstis 2-3 savaites.
Mėsoje tūnančių trichinelių praktiškai neįmanoma sunaikinti – jos puikiai ištveria aukštą temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą. Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti trichineliuotos mėsos. Todėl niekuomet neverta pirkti mėsos iš atsitiktinių prekeivių. Reikėtų atsisakyti pagundos skanauti ir mėgautis dovanotomis mėsos gėrybėmis, jei nesate tikri, kad buvo atlikta mėsos veterinarinė ekspertizė.
Kad viso triūso, įdėto kiaules auginant, netektų dūmais paleisti (trichineliuota mėsa yra sudeginama), Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Irina Bulsienė gyvulių augintojams primena, kad svarbi trichineliozės profilaktikos priemonė yra tinkamas auginamų kiaulių laikymas:
- Sutvarkykite teritoriją, kad kiaulės negalėtų ėsti graužikų ir kitų gyvūnų lavonų bei paukščių išmatų;
- Neleiskite graužikams pakliūti į Jūsų būstą:
- užtaisykite ar uždenkite visas angas ir plyšius, per kuriuos gali patekti graužikai,
- plyšius ir angas, esančias pastatų pamatuose, užkiškite plienine vata ar užcementuokite,
- apjuoskite namo pamatus skarda,
- aplink pastatą išdėliokite spąstus.
- Neleiskite graužikams įsikurti Jūsų kieme:
- nelaikykite kieme nereikalingų daiktų (senų padangų, baldų, dėžių ir kt.), kad graužikai neįsikurtų juose navo būsto,
- šiukšlių konteinerius visada laikykite sandariai uždarytus,
- reguliariai šienaukite žolę, iškirskite nereikalingus krūmokšnius,
- išdėliokite spąstus aplink pagalbinius pastatus.
- Nešerkite kiaulių medžioklės laimikių atliekomis ir švelniakailių žvėrelių skerdiena, kuri nebuvo tirta dėl trichineliozės.
Norime priminti, kad net tvarkingai augintos ir prižiūrėtos kiaulės skerdieną (kaip sveikai ir gražiai ji beatrodytų) būtina ištirti veterinarijos laboratorijoje. Išleidę kelis litus mėsos ištyrimui, sutaupysite žymiai daugiau – išsaugosite savo ir draugų bei artimųjų sveikatą.