Po šventinio valgymo maratono spaudžia skrandį, pučia pilvą ar kamuoja sutrikęs virškinimas? Neskubėkite į vaistinę, šiuo atveju gali padėti žolelės.
- Mėtos. Šių vaistažolių antpilas malšina žarnyno lygiųjų raumenų spazmus, gerina žarnų peristaltiką. Stipri mėtų arbata mažina vidurių pūtimą, pykinimą ir rėmens ėdimą, gerina apetitą.
- Diemedžiai. Jų preparatai labai veiksmingai šalina lėtinius virškinamojo trakto veiklos sutrikimus, ypač vyresniems žmonėms.
- Kraujažolės. Malšina skrandžio ir žarnyno skausmus bei spazmus. Stabdo nedidelį virškinamojo trakto kraujavimą.
- Kiaulpienės. Šaknų, žiedų ar lapų antpilas, nuoviras, ištrauka žadina apetitą (vartojant prieš valgį), gerina virškinimą, kasos ir kepenų veiklą (vartojant po valgio).
- Pankoliai. Maltų pankolių sėklų arbata padeda užkietėjus viduriams ir kai pučia vidurius, maudžia skrandį.
- Jonažolės. Jonažolių arbata gerina kepenų veiklą, lengvina riebaus maisto virškinimą, ramina pavargusį skrandį.
- Linų sėklos. Sutrinti sėmenys arba jų nuoviras saugo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinę, padeda nuo dirgliosios žarnos sindromo.
Virškinimą gerinanti arbata
Sumaišyti 100 g jonažolių ir po 50 g sėmenų, piliarožių ir vaistinių šventagaršvių šaknų, kraujažolių ir mėtų. Šaukštelį mišinio užplikyti stikline verdančio vandens, uždengti, palaikyti 20 min. ir perkošti. Šilto antpilo gerti du kartus per dieną po valgio.
Nuo vidurių užkietėjimo – džiovintų vaisių džemas
Jam reikia džiovintų slyvų, datulių ir vandens santykiu 1 : 1 : 2 (pvz., po 100 g vaisių ir stiklinė vandens). Smulkiai supjaustytus vaisius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite ant mažos ugnies, kol masė sutirštės. Karštą džemą sukrėskite į iškaitintą stiklainį ir uždenkite dangteliu. Jei kamuoja vidurių užkietėjimas, kas rytą prieš pusryčius suvalgykite po šaukštą šio džemo. Jei poveikio nėra, dar šaukštą suvalgykite po pietų.
Image: FreeDigitalPhotos.net