cscpharma-tantumverde-202311.jpg
merck-gardasil-top-202407.gif

Mitybos specialistas ir rašytojas Jonny Bowdenas taip apibūdina cinką:„Jei mineralus prilygintume senovės dievams, tai cinkas būtų Dzeusas: mineralas didvyris, imuninės sistemos saugotojas, gynėjas nuo svetimkūnių, dalyvaujantis iš esmės visuose apsaugos nuo infekcijų procesuose.“

Trūkumas pažeidžia imunines ląsteles
Cinkas yra galingas antioksidantas, dalyvauja daugiau kaip 200 organizmo fermentų aktyvavime, nukleorūgščių, baltymų sintezėje ir hormonų, ypač lytinių, apykaitoje, tiesiogiai veikia audinių ir skeleto kolagenus, gerina regą. Žmogaus organizme yra apie tris gramus cinko, du iš jų – raumenyse.

Viena iš sparčiai aktyvėjančių mokslinių tyrimų krypčių pastaraisiais dešimtmečiais yra senėjimo proceso ir iki šiol neištirtų jo biologinių mechanizmų nagrinėjimas.

Manoma, kad senstant cinko organizme mažėja, nepaisant pakankamo jo kiekio maiste. Dėl cinko trūkumo pažeidžiamos imuninės ląstelės, o DNR ir RNR struktūra neatsikuria. Tokiu būdu su cinko deficitu gali būti susiję daugelis sveikatos problemų, tarp jų – susirgimai vėžiu, širdies, autoimuninėmis ligomis, cukriniu diabetu, kuriuos lydi silpnėjanti imuninė sistema, padidėjęs uždegiminis atsakas, degeneracija.

Oregono universiteto (JAV) mokslininkai pirmą kartą atskleidė biologinį mechanizmą, kuriam esant vystosi cinko organizme trūkumas, susijęs su amžiumi. Eksperimentiniai duomenys parodė, kad cinko transportavimas ląstelėse sutrinka dėl amžinių epigenetinių veiksnių, sutrikus jų reguliacijos tvarkai. Net esant pakankamam cinko kiekiui maiste, pasireiškė jo deficitas, kuris lėmė padidėjusią DNR denatūraciją ar histogenezės modifikacijas, taigi galimai ir vėžines ligas dėl jų. Padidinus cinko kiekį maiste dešimtį kartų, uždegimo biomarkeriai sugrįžo į pirmykštį lygį.

Dienos norma – 10 mg
Mokslininkai mano, kad vyresnio amžiaus žmonėms ypač svarbus pakankamas cinko kiekis maiste, nes jo poreikis metams bėgant didėja, o pasisavinimas prastėja. Ekspertai teigia, kad apie 40 proc. suaugusių amerikiečių ir apie du bilijonus žmonių pasaulyje šio svarbaus, bet pelnytai neįvertinto mikroelemento su maistu gauna nepakankamai.

Kadangi medicininiai cinką nustatantys testai yra atliekami retai arba nėra tikslūs, pagyvenusiems žmonėms cinko papildų reikėtų vartoti tiek, kiek ir jauniems žmonėms. Rekomenduojama dienos norma turėtų sudaryti 11 miligramų cinko vyrams ir 8 miligramai cinko moterims.

Pažymėtina, kad per didelis kiekis cinko maiste – apie 40 mg per dieną gali trukdyti pasisavinti kitus svarbius mikroelementus: varį ar geležį.

Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos mediciną“ informavo, kad cinko dienos norma yra 10 mg tiek jaunam, tiek pagyvenusiam žmogui. Cinko yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, rupių miltų produktuose, pieno produktuose, riešutuose. Šiek tiek mažiau – vaisiuose ir daržovėse.

„Cinko papildai pagerina žaizdų gijimą, todėl paprastai skiriami ligoniams, kuriems ilgai negyja žaizdos, esant praguloms ar kūdikiams dėl sauskelnių sukelto šutimo.  Šiuo atveju cinko yra specialiuose tam skirtuose tepaluose. Taip pat jis skiriamas kartu su kitais vitaminais, kai organizmui trūksta mikroelementų dėl nevisavertės mitybos“, – sakė gydytoja.

Šaltinis
Wong CP, Magnusson KR, Ho E. “Increased inflammatory response in aged mice is associated with age-related zinc deficiency and zinc transporter dysregulation.” J Nutr Biochem. 2012 Sep 13.

Informacija iš:
Cinkas kovoje prieš senatvę

Image: FreeDigitalPhotos.net

camelia_brontex_202411.jpg
Sveikata
Skaityti daugiau
masks
Pagrindinės priežastys, kodėl poros susiduria su nevaisingumu: dažniausios medicininės ir gyvenimo būdo problemos. Aptaria gydytoja
masks
Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto diena
masks
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam