cscpharma-tantumverde-202311.jpg
blog image

Salmoneliozė – viena dažniausių per maistą plintančių infekcijų

Salmoneliozė yra dažniausia per maistą plintanti zoonozė ne tik Panevėžio apskrityje, bet ir Lietuvoje. Nors salmoneliozės sergamumo rodiklis 2013 m., palyginti su 2012 m., Panevėžio apskrityje sumažėjo atitinkamai nuo 8,3 iki 6,24 atv./10 tūkst. gyv., tačiau jau per 1-ąjį š. m. ketvirtį stebimas šios ligos padidėjimas, palyginus su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu (atitinkamai 18 ir 27 susirgimai).

2013 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 150 susirgimų salmonelioze. Didžiausias sergamumas šia infekcija registruotas Rokiškio rajone ir Panevėžio mieste (atitinkamai 8,46 ir 8,37 atv./10 tūkt. gyv.), mažiausias - Pasvalio rajone (1,11 atv./10 tūkst. gyv.). Didžiausi sergamumo rodikliai registruojami vaikų iki 6 m. amžiaus grupėse. Pagrindiniais salmoneliozės rizikos veiksniais išlieka vištų kiaušiniai, vištiena ir jų produktai.

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Ši liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai pasireiškia po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti salmoneliozės, patariama atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos patariama gerai išvirti ar iškepti. Išvirtus ir keptus kiaušinius patartina suvartoti nedelsiant. Salmoneliozės prevencijai svarbu tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą - visada nuplauti. Taip pat kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieš maisto gamybą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų ar ligonių išmatomis. Dirbantiems maisto pramonėje privaloma tvarka tikrintis sveikatą.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net

Sveikata
Skaityti daugiau
masks
Kauno klinikose atliekami pažangūs miego tyrimai: kodėl svarbu rūpintis savo miegu
masks
Mažakraujystė slėpė rimtesnę ligą – storosios žarnos vėžį
masks
Slenkantys plaukai ar skilinėjantys nagai gali įspėti apie skydliaukės problemas