Šaltuoju metų laiku pradedame vartoti konservuotus maisto produktus, todėl padidėja rizika susirgti reta liga – botulizmu. Šią ligą sukelia bakterijų Clostridium botulinum gaminamas toksinas, pakenkiantis nervų sistemai.
Toksinas gaminasi anaerobinėje terpėje, kai į maisto produktus nepatenka deguonis (konservuoti produktai uždarose talpose, stiklainiuose, sandariai uždarytuose induose ir kt.). Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu. Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.
Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šių metų spalio mėnesį, nuo 2004 metų, buvo užregistruotas pirmasis Panevėžio apskrityje įtariamas botulizmo atvejis, kuriuo susirgo 42 metų amžiaus Panevėžio miesto gyventojas. Per pastarąjį dešimtmetį botulizmas registruojamas labai retai, tik pavieniai šios ligos atvejai.Dažniausiai botulizmu apsinuodijama žiemą arba pavasarį, kai rudenį užkonservuotuose ir iki pavasario išlaikytuose produktuose pasigamina pakankamas toksino kiekis. Apsinuodijama ne tik nuo namuose netinkamai paruoštų daržovių, grybų ir mėsos konservų, bet ir vytintų ar rūkytų mėsos gaminių, įvairių žuvies produktų, jūros gėrybių.
Botulizmo toksinas paprastai nekeičia nei maisto skonio, nei kvapo, nebent dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai.
Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12–36 val. po užsikrėtimo. Apsinuodijus, pirmiausia atsiranda silpnumas, galvos svaigimas. Vėliau ligonis pradeda matyti lyg per rūką, jam dvejinasi akyse, atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Laiku ligoniui nesuteikus pagalbos, jis gali mirti.
Botulizmo galima išvengti tinkamai ruošiant ir laikant maisto produktus. Nuo botulizmo konservuotą maistą apsaugo pakankamas cukraus, druskos ar acto kiekis. Konservus būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10˚C temperatūroje.
Nevartoti konservų su išpūstais dangteliais. Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti. Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, išmeskite. Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.
Informacija ir nuotrauka iš www.sam.lt