Nuo š. m. lapkričio 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 ,,Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimui, Panevėžio visuomenės sveikatos centras gauna prašymų pakartotinai suderinti vaikų ugdymo įstaigų maitinimo valgiaraščių. Centro specialistai atkreipia dėmesį į pakeitimus, susijusius su valgiaraščių sudarymu ir derinimu.
Svarbu atminti, kad atliekant nereikšmingus valgiaraščių keitimus, t. y. pakeitus vieną maisto produktą tos pačios maisto produktų grupės kitu maisto produktu, kai mitybinė vertė nepablogėja, o energinė vertė pasikeičia ne daugiau kaip dešimt procentų, valgiaraščių pakartotinai derinti su Centru nereikia. Tik pasikeitus valgiaraščiams, jie turi būti pakartotinai suderinti.
Vaikų maitinimo valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei į vaikų buvimo mokykloje ar vaikų socialinės globos įstaigoje trukmę. Valgiaraščiai sudaromi ne mažiau kaip 15 dienų laikotarpiui, vaikų socialinės globos įstaigose - 14 dienų laikotarpiui, kur nurodomos savaitės ir savaitės dienos, įstaigos darbo laikas, kiekvieno vaikų maitinimo laikas, o visi valgiaraščio lapai turi būti sunumeruoti. Taip pat mokyklose, dalyvaujančiose programoje ,,Pienas vaikams“ ir (ar) vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje, šių programų maisto produktai į valgiaraščius neįtraukiami. Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimt procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose - 14 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis - iki penkių procentų.
Valgiaraščių sudarytojams svarbu atminti, kad ikimokyklinio ugdymo mokyklose rūkyti mėsos gaminiai vaikų maitinimui neturi būti tiekiami, mokyklose - ne dažniau kaip kartą per savaitę.
Vaikų maitinimui mokyklose draudžiama tiekti toliau išvardintus sveikatai nepalankius maisto produktus: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir jo gaminiai; konditerijos gaminiai su glajumi ar glaistu, šokoladu ar kremu; sūrūs gaminiai (kuriuose druskos daugiau kaip 1 g/100 g); maisto produktai bei kramtomoji guma su maisto priedais; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultinių, padažų koncentratai; rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; žlėgtainiai; mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); maisto papildai; maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau - GMO), arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO.
Informacija iš:
www.sam.lt
Image: FreeDigitalPhotos.net