Versan® Collagen Complex
Sąnarių sandara ir funkcija
Sąnariai – vienas svarbiausių judėjimui organų, užtikrinantys judėjimo funkciją, pakankamą judesių amplitudę ir paslankumą. Žmogaus kūne yra daugiau kaip du šimtai judėjimo funkciją atliekančių sąnarių. Tai ne tik kojų ir rankų sąnariai; retas žmogus susimąsto, kad stuburas taip pat yra sąnarių grandinė.
Kiekvieną sąnarį sudaro kaulų galai, padengti sąnarinėmis kremzlėmis ir sujungti bei sutvirtinti raiščiais. Juos apsupa sąnarinė kapsulė, o sąnarinė ertmė užpildyta sąnarių skysčiu.
Sąnario kapsulė sandarina sąnarinę ertmę, apsupdama sąnarį sudarančius kaulų galus ir uždengdama visus plyšius. Sąnario kapsulę sudaro du sluoksniai: skaidulinio audinio išorinis sluoksnis ir vidinis, tepalinis, gaminantis sąnarinį skystį.
Sąnarių skystis yra lipni drebutinė masė, kurioje gausu vandenį pritraukiančios hialurono rūgšties. Šis skystis užpildo sąnarinę ertmę tarp abiejų kremzle dengtų sąnarinių kaulų galų, sutepa kremzles, kad jos nesitrintų viena į kitą, fizinio krūvio metu slopina sąnariui tenkančią jėgą ir aprūpina kremzles maisto medžiagomis.
Sąnarinių paviršių kremzlės – tai nuolat, bet labai lėtai atsinaujinanti jungiamojo audinio danga, sudaryta iš kieto, lankstaus audinio ir tarnaujanti kaip slystamasis paviršius. Nors šios kremzlinės dangos storis tik nuo 2 iki 4 mm, jos gera būklė ypač svarbi, nes ji absorbuoja smūgius, tenkančius sąnariui fizinio krūvio metu. Kremzlinis audinys sudarytas iš skaidulinės medžiagos, jame nėra kraujagyslių ar limfagyslių, todėl sąnario kremzlė maisto medžiagas pasisavina ne tiesiogiai iš kraujo, bet iš sąnarinio skysčio judesio metu. Taigi, judesys sąnarių sveikatai labai svarbus: judėdami maitiname kremzlę. Jungiamojo audinio ląstelės chondrocitai sudaro nuo 2 iki 10 % sąnario kremzlės tūrio, o likusi dalis – šių ląstelių sintetinama tarpląstelinė medžiaga, sudaryta iš vandens (70-80 %), į stambiamolekulinę struktūrą susijungusių baltymo kolageno (10-25 %), ir proteoglikanų bei nekolageninių baltymų (5-15 %). Baltymo kolageno fibrilės jungiasi tarpusavyje, sudarydamos fibrilinį tinklą, suteikiantį sąnario kremzlei standumą ir stiprumą. Kremzlių proteoglikanai (dar vadinami agrekanais) yra didelės molekulinės masės, sulaiko savyje daug vandens, įsiterpia į kolageno fibrilių tinklą ir suteikia kremzlei lankstumo, elastingumo bei atsparumo spaudimui. Sąnario kremzlės komponentų tinkamas santykis ir nepakitusi struktūrinė tvarka užtikrina geras mechanines šio audinio savybes.
Sąnariuose, kaip ir kituose organuose bei audiniuose, nuolat vyksta seno audinio ardymas ir naujo audinio gamyba. Pusiausvyra tarp naujos tarpląstelinės medžiagos gamybos bei jos irimo gali sutrikti senstant, dėl per didelio sąnario apkrovimo, per mažo judrumo, genetinių veiksnių, ar reikiamų medžiagų trūkumo.
Gliukozaminas yra aminomonosacharidas, įvairių polisacharidų (glikoproteinų, glikozaminoglikanų) molekulių statybinė medžiaga, organizme sintetinamas iš gliukozės. Gliukozamino yra beveik visuose žmogaus kūno audiniuose, ypač jungiamuosiuose audiniuose, o didžiausia jo koncentracija yra kremzlėse. Ištirta, kad vartojant gliukozamino sulfato pavidalu, žmogaus organizmas greitai absorbuoja apie 90 % gliukozamino.
Chondroitinas taip pat natūraliai organizme gaminamas polisacharidas, įeinantis į dar didesnių kompleksinių polisacharidų, gliukozaminoglikanų bei proteoglikanų, sudėtį. Chondoritino sulfato gausu visuose žinduolių ir žmogaus jungiamuosiuose audiniuose, ypač kremzlėse, odoje, kraujagyslėse, raiščiuose ir sausgyslėse.
Hialurono rūgštis yra didelės molekulinės masės glikozaminoglikanas, viena hidrofiliškiausių (vandenį mėgstančių) molekulių gamtoje. Kūne hialurono rūgštis yra gaminama jungiamojo audinio ląstelių ir aptinkama įvairiuose jungiamuosiuose audiniuose, taip pat ir kremzliniame audinyje. Sąnariuose hialurono rūgštis natūraliai randama kremzlėje, o taip pat yra pagrindinė sąnarių ertmėse esančio sinovinio skysčio dalis, suteikianti jam klampumo ir elastingumo.
Kolagenas yra gausiausiai organizme randamas ir pagrindinis jungiamojo audinio tarpląstelinės medžiagos struktūrinis baltymas. Jis sudaro aplinką, teikiančią struktūrinę ir biologinę paramą ląstelėms beveik visuose žmogaus organuose. Kolagenas prisideda prie audinių mechaninių savybių, organizacijos ir formos bei užtikrina kaulų, kremzlių, raiščių, sausgyslių, raumenų, odos ir kraujagyslių tempiamąjį stiprumą. Kolagenas yra elastingas baltymas, kurio atsparumas siekia 90 %, todėl kolageno fibrilės gali deformuotis ir vėl grįžti į pradinę padėtį. Kiekviena kolageno molekulė turi bent vieną trigubą baltyminių grandinių spiralę. Kiekvieną tokią baltyminių grandinių spiralę sudaro nuo 662 iki 3152 amino rūgščių, priklausomai nuo kolageno tipo. Kolagenas būna net 28 tipų, kurie numeruoti romėniškais skaitmenimis (I–XXVIII). Sąnariuose esančio kolageno fibrilės yra sudarytos iš II ir III tipo kolageno, kur II tipo kolagenas dominuoja.
Nedenatūruotas kolagenas - natūrali II tipo kolageno forma, kuri nėra apdorota termiškai ar cheminiais procesais, todėl išlaiko savo pirminę, natūralią erdvinę trigubos spiralės struktūrą.
Mitybai papildyti taip pat dažnai naudojamas hidrolizuotas kolagenas, kurio molekulės yra suskaidytos į mažus peptidus ir turi mažesnę molekulinę masę, todėl organizmas jas lengvai pasisavina ir gali panaudoti ten, kur tuo momentu jo labiausiai reikia. Vartojamas per burną hidrolizuotas kolagenas iš žarnyno absorbuojamas į kraują tiek mažų kolageno peptidų, tiek laisvųjų aminorūgščių pavidalu.
Vitaminas C (askorbo rūgštis) – vienas geriausiai žinomų vitaminų, unikali savo poveikiu maistinė medžiaga. Normaliam funkcionavimui, žmogaus organizme nuolat turi būti palaikomas pastovus vitamino C kiekis (suaugusiam žmogui apie 1,2-2 g).
Vitaminas C yra vienas svarbiausių antioksidantų, padedančių apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Askorbo rūgštis organizme dalyvauja ir energijos apykaitoje. Yra žinoma, kad vitaminas C būtinas sintetinant du dioksigenazės fermentus, dalyvaujančius karnitino biosintezėje. Karnitinas reikalingas pernešant ilgos grandinės riebalų rūgštis į mitochondrijų matricą, todėl vaidina svarbų vaidmenį gaminant energiją beta oksidacijos būdu. Sąnarių sveikatai tinkamas vitamino C kiekis organizme taip pat labai svarbus, nes vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kaulų ir kremzlių funkcijai, susidarymą.
Vitaminas C žmogaus organizme nėra sintetinamas, todėl svarbu užtikrinti, kad jo nepritrūktų. Visiems žinoma, kad vitamino C galima gauti iš šviežių vaisių, uogų ir daržovių, bet askorbo rūgštis yra gana nestabili, lengvai oksiduojama ir suyra deguonies, šarmų ar aukštos temperatūros poveikyje, tad priklausomai nuo sezonų kaitos ir mitybos visavertiškumo, šio vitamino prisireikia vartoti papildomai.
Maisto papilduose esantis Vitaminas C gali būti sintetinamas dirbtinai, bet jo galima gauti ir iš natūralių šaltinių. Japonijos mokslininkų atliktuose tyrimuose buvo įrodyta, kad vartojant acerola sultis vitaminas C iš žarnyno pasisavinamas geriau. Manoma, kad tam turi įtakos įvairios kitos natūraliai šių augalų vaisiuose esančios medžiagos.
Acerola arba malpigijų (Malpighia glabra) vaisių ekstraktas yra puikus natūralaus vitamino C šaltinis. Acerola – iš Centrinės ir Pietų Amerikos kilę medeliai, auginami Brazilijoje, Meksikoje, Rytų Azijoje, Indijoje, dar vadinami Barbadoso arba Vakarų Indijos vyšnia. Mokslininkių dėmesį šie augalai patraukė dėl savo panašių į vyšnias vaisių, labai turtingų įvairiomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Šiuose vaisiuose gausu flavonoidų, įvairių organinių rūgščių, vitaminų, o ypač daug askorbo rūgšties (vitamino C). Tyrimai atskleidė, kad askorbo rūgšties kiekis malpigijų vaisuose gali siekti ir daugiau kaip 2 g / 100 g.
Literatūros sąrašas:
- Ayhan FF, Demirci Çoban A, Utkan Karasu A, Karaoğlan B, Çınar E, Eyigör S, Uzun Ö, Borman P, Vural S, Yaman A, Keskin Kavak S, Aktekin L, Duyur Çakıt B, Kandaşoğlu H, Mansız Kaplan B, Bölük Şenlikçi H, Dalyan M. The effect of combined hydrolyzed type 2 collagen, methylsulfonylmethane, glucosamine sulfate and chondroitin sulfate supplementation on knee osteoarthritis symptoms. Turk J Phys Med Rehabil. 2024 Jan 15;70(2):259-268. doi: 10.5606/tftrd.2024.13735. PMID: 38948650; PMCID: PMC11209321.
- Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Librapharm limited; 2006, 22(11):2221–2232.
- Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carillo-Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-Lopez SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita-Gavilanes LA. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. Int J Food Sci Nutr2009; 60(S2): 99-113.
4. Dahmer S, Schiller RM. Glucosamine. Am Fam Physician. 2008 Aug 15;78(4):471-6.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and reduction of tiredness and fatigue (ID 139, 2622), contribution to normal psychological functions (ID 140), regeneration of the reduced form of vitamin E (ID 202), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 2334, 3196), maintenance of the normal function of the immune system (ID 4321) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 3331) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1815.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 129, 138, 143, 148), antioxidant function of lutein (ID 146), maintenance of vision (ID 141, 142), collagen formation (ID 130, 131, 136, 137, 149), function of the nervous system (ID 133), function of the immune system (ID 134), function of the immune system during and after extreme physical exercise (ID 144), non-haem iron absorption (ID 132, 147), energy yielding metabolism (ID 135), and relief in case of irritation in the upper respiratory tract (ID 1714, 1715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1226.
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2013. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal 2013;11(11):3418.
- Fox et al. The Basic Science of Articular Cartilage: Structure, Composition, and Function. Sports Health. Nov 2009; 1(6): 461–468.
- Grosso G, Bei R, Mistretta A, Marventano S, Calabrese G, Masuelli L, Giganti MG, Modesti A, Galvano F, Gazzolo D. Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Front Biosci (Landmark Ed). 2013 Jun 1;18(3):1017-29.
10. Henrotin Y, Marty M, Mobasheri A. What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? Maturitas. 2014 Jul;78(3):184-7.
11. Iozzo RV, Schaefer L. Proteoglycan form and function: A comprehensive nomenclature of proteoglycans. Matrix Biol. 2015 Mar;42:11-55.
- Li X, Zhang Q, Yu SM, Li Y. The Chemistry and Biology of Collagen Hybridization. J Am Chem Soc. 2023 May 24;145(20):10901-10916. doi: 10.1021/jacs.3c00713. Epub 2023 May 9. PMID: 37158802; PMCID: PMC10789224.
- Ricard-Blum S. The collagen family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan 1;3(1):a004978. doi: 10.1101/cshperspect.a004978. PMID: 21421911; PMCID: PMC3003457.
14. Shreelakshmi SV, Chaitrashree N, Nazareth MS, Kumar SS, Shetty NP, Giridhar P. Bioactive compounds and antioxidant activity during ripening of Malpighia glabra fruits. J Food Sci Technol. 2024 Apr;61(4):717-726. doi: 10.1007/s13197-023-05872-3. Epub 2023 Oct 31. PMID: 38410264; PMCID: PMC10894179.
15. Takino Y, Aoki H, Kondo Y, Ishigami A. Acerola (Malpighia emarginata DC.) Promotes Ascorbic Acid Uptake into Human Intestinal Caco-2 Cells via Enhancing the Gene Expression of Sodium-Dependent Vitamin C Transporter 1. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2020;66(4):296-299. doi: 10.3177/jnsv.66.296. PMID: 32863301.